۷ نوع روش اعتراض را در اعتراضات آبان و آذر ۱۳۹۸ خورشیدی شاهد بودیم
در مدت اعتراضها چندین حوزه علمیه، دفتر و بیت مربوط به امامان جمعه و نمایندگان ولیفقیه مورد حمله واقع شد. بنابر گزارشهای رسمی، مدرسه علمیه زنان کوثر کرج، المهدی اهواز، زینبیه اصفهان، خاتمالانبیا شیراز، سفیران هدایت شیراز، امام حسن شهر گویم، حوزه علمیه شهرستان کازرون، مصلی و دفتر امام جمعهٔ شهر قدس، دفتر امام جمعهٔ شهر صدرا، دفتر و بیت نمایندهٔ ولی فقیه در یزد و امام جمعه بندر امام مورد حمله قرار گرفتند و برخی از این مکانها توسط معترضان به آتش کشیدهشدند
۱ـ توقف خودروها
در روز شنبه ۲۵ آبان گزارشها و تصاویری منتشر شد، که نشان میداد در برخی خیابانها در شهرهای مختلف مردم خودروهای خود را به نشانه اعتراض خاموش کردهاند. با این حال محمدرضا مهماندار، رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی تهران با اشاره به بارش برف که از بامداد ۲۵ آبان آغاز شده بود، گفت از آنجایی که بسیاری از مسیرها برفروبی و شن و نمکپاشی نشدهاند، خودروها امکان حرکت ندارند. اما اصغر عطایی مدیرکل خدمات شهری شهرداری تهران، بدون اشاره به معترضان گفت که به علت ترافیک، کامیونها نمیتوانستند بروند و اشاره کرد که ترافیک بهخاطر برف نبودهاست. تصاویر منتشر شده از اعتراضات نشان میداد که معترضان در شهرهای شیراز و مشهد ماشینهای خود را در شب اعتراضات در خیابانها خاموش کردهاند و رانندگان به عمد با سرعت پایین و ترمزهای مکرر حرکت میکردند.
۲ـ اعتصابات
در پی اعتصابات، بخشی از بازار تهران و نجفآباد اصفهان شاهد اعتصاب بود. به گفته صدای آمریکا بازار تهران شاهد اعتصاب بازاریان و همچنین فضای امنیتی بود و در تصاویری که در روز یکشنبه ۲۶ آبان از بازار تهران انتشار یافت، نشان میداد که بخشهایی از مغازهها در بازار تهران تعطیل است و نیروهای ضدشورش در آن مناطق مستقر شدهاند. همچنین سایت ایران وایر نوشت که به گفته یک شاهد عینی نجفآباد اصفهان شاهد سه روز اعتصاب بودهاست. از سویی قاسم نوده فراهانی رئیس اتاق اصناف تهران مدعی شد که پیش از ظهر یکشنبه، ۲۰ درصد از مغازههای بازار شامل بازار طلا فروشان و پارچهفروشان به دلیل تهدید به آتش کشیدن مغازهها توسط عدهای از آنچه او «اغتشاشگران و سوء استفادهکنندگان از شرایط» نامید بسته بود.
۳ـ راهپیمایی و بستن خیابانها
در فیلمهایی که از اعتراضها منتشر شده، معترضان با راهپیمایی در خیابانها و مسدود کردن حرکت خودروها در حال شعار دادن هستند. در مقابل نیروی انتظامی اقدام به متفرق کردن معترضان کردهاست و فیلمهایی از شلیک مستقیم گلوله و گاز اشکآور ماموران به تظاهرات کنندگان منتشر شدهاست و مأموران اقدام به بازداشت تظاهرات کنندگان کردهاند. در برخی از شهرها از جمله اصفهان نیز معترضان با الهام گرفتن از روشی اعتراضی در لبنان، اقدام به بستن و کشیدن قلیان در خیابان کردهاند.
۴ـ تجمع دانشجویان
در ادامهٔ اعتراضات سراسری، دانشجویان دانشگاههای تهران، تبریز، بابل و ارومیه تجمعات اعتراضی بر پا کردند. همچنین شوراهای صنفی دانشجویان کشور اعلام کرد در تاریخ ۲۷ آبان دانشجویان دانشگاه تهران دست به تجمعی در اعتراض به «سه برابر نرخ بنزین»، «وضعیت فاجعهبار معیشتی» و «سرکوبهای سنگین و بیرحمانه» زدند که چندین آمبولانس حاوی نیروهای لباس شخصی وارد دانشگاه شدند و تعدادی از دانشجویان را دستگیر و داخل آمبولانس کردند و آنها را به زندانهای فشافویه و اوین انتقال دادند. منابع تعداد دانشجویان بازداشتی را بین ۴۰ تا ۵۰ دانشجو عنوان میکنند.
۵ـ اعتراضات در رسانههای اجتماعی
چندین هشتگ در اعتراض به سرکوب اعتراضات در ایران و همچنین قطع اینترنت در توییتر همهگیر شد که به رویدادی جهانی به ویژه در روز ۲۸ آبان ماه تبدیل شدند. در این میان هشتگهایی با دیکته اشتباه یا کسره هم مورد استفاده قرار گرفت که تغییر نوشتاری کوچک آن باعث تفاوت آن با هشتگ اصلی میشد. به باور عدهای این هشتگها از طرف طرفداران حکومت و جهت جلوگیری از ترند شدن هشتگهای اصلی، منتشر شدند.
۶ـ تخریب زیرساخت خدمات شهری
جمعیت معترض در مناطق مختلف شهری ساختمانها، بانکها و مغازههای فراوانی را به آتش کشیدند و جریان عادی کسب و کار و آمد و شد مختل شد. در برخی مناطق شهری در شیراز شبکه حمل و نقل شهری کلا تخریب و فروشگاهها غارت شد. به گفتهٔ علی ربیعی سخنگوی دولت برخی از افراد مسیر ورودی عسلویه را بسته و مانع تعویض شیفت شده بودند. آنها به لولههای نفت دینامیت بسته بودند و قصد انفجار در عسلویه را داشتند. او همچنین گفت که تعدادی از معترضین در یک زمان مشخص به مرکز مخابرات در اصفهان و شیراز حمله کرده بودند که اگر این مراکز سقوط میکرد، بخش اعظمی از شبکه تلفن همراه کشور قطع میشد. امید منتظری عنوان میکند که ده سال پیش در اعتراضاتی که با تشکیک دربارهٔ نتایج انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۸۸ آغاز شد، شماری از فعالان سیاسی به دنبال الگوبرداری از جنبشهای عدم خشونت در اروپای شرقی بودند. اما در تازهترین دور اعتراضها در ایران «پرهیز از خشونت» بحث روز نیست و اعتقاد دارد از سال ۱۳۸۸جریان اعتراضات تغییر کرده و ناراضیان اعتمادی به هیچیک از جریانهای درون حکومت ندارند و آن را پایان استراتژی «عدم خشونت» میداند.
یکی تصاویر ضبط شده که در شبکههای اجتماعی و برخی از خبرگزاریها منتشر شده، نشان میدهد که افرادی با لباسهای نیروهای یگان ویژه در حال تخریب منازل مسکونی هستند. پس از پخش گسترده این فیلم، مرکز اطلاعرسانی پلیس اعلام کرد این تخریبها مربوط به نیرویهای یگان ویژه نیست، زیرا «کلاه افراد حاضر در فیلم متعلق به یگان ویژه نیست و کلاه کاسکت است.» (این ادعا بعداً توسط فعالان رسانه ای با انتشار فیلمهای دیگر از نیروی پلیس، که دقیقاً با همین لباس هستند، کاملاً رد شد) فیلمی دیگر نشان میدهد که افرادی با لباسهای نیروهای یگان ویژه خودروهای عبوری را در تبریز تخریب میکنند.
۷ـ حمله به حوزههای علمیه و دفترهای امامان جمعه
برای امتیاز دهی به این مطلب، لطفا وارد شوید: برای ورود کلیک کنید