پل میان‌گذر دریاچه ارومیه؛ پروژه ملی, یا کسب درآمد “حلال” از راه خیانت به محیط زیست کشور؟

پل میان‌گذر دریاچۀ ارومیه بر روی دریاچۀ ارومیه بنا نهاده شده‌است و قسمتی از بزرگراه شهید کلانتری است. این پل دو استان آذربایجان شرقی و آذربایجان غربی در شمال غربی ایران را به هم متصل می‌کند. این پل ۱٬۷۰۹ متر طول دارد. ۳۵ هزار تن فولاد و ۵۰ هزار متر مکعب بتن در این پروژه به‌کار رفته‌است. مسیر اول این طرح در ۲۷ آبان ۱۳۸۷ توسط محمود احمدی نژاد [مهندس راه] مورد بهره‌برداری قرار گرفت.

به‌علت هزینۀ بالاتر احداث پل هوایی، نحوۀ ساخت پل در بیشتر مسیر مبتنی بر خاکریزی و دو نیم سازی دریاچه بوده که بدون ارزیابی دقیق زیست‌محیطی اجرا شده‌است. همین امر بنابر شواهد قطعی علمی باعث انسداد گستردۀ جریان آب، تقسیم آب ورودی به دو حوضه، و افزایش میزان تبخیر و یکی از مهم‌ترین عوامل خشکی دریاچه بوده که به همین دلیل پیشنهادهای متعددی بابت اصلاح یا تخریب کامل این پل ارائه شده‌است.

 پل شهید کلانتری در حین ساخت

نتایج آنالیز داده‌های ماهواره ای با استفاده از روش تداخل سنجی راداری مرتبط با ۱۳ سال پایش (سال۸۳ تا۹۶ شمسی)، نشان از وقوع پدیده تحکیم خاک روی میان گذر دریاچه ارومیه می‌باشد . مقدار این نشست در خاکریز شرقی و غربی عادی بوده‌است اما اگر روند نشست در شرق و غرب خاکریز ناهمگون شود، احتمال آسیب پل نیز وجود خواهد داشت.

نرخ تغییر شکل میان گذر دریاچه ارومیه با استفاده از نتایج آنالیز سری های زمانی

تاریخچه
در سال ۱۳۶۸ خورشیدی، شرکت آزاد راه تبریز ارومیه تأسیس شد. شرکت آزاد راه تبریز ارومیه بر اساس توافق شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل وزارت راه و شهرسازی از یک طرف و شرکت سرمایه‌گذاری گروه توسعه ملی و سازمان بازنشستگی کشوری به صورت مشترک از طرف دیگر، به منظور انجام و اتمام پروژه آزادراه تبریز- ارومیه، تأسیس شد. مبنای حقوقی تأسیس این شرکت، اجرای قانون احداث پروژه‌های عمرانی بخش راه و ترابری از طریق مشارکت منابع مالی و پولی کشور در سال ۱۳۶۸ بود. موضوع فعالیت این شرکت، احداث، بهره‌برداری، نگهداری و مرمت آزادراه تبریز – ارومیه و پل میان‌گذر دریاچه ارومیه و اجرای طرح‌های جانبی مورد نیاز و انجام هر گونه عملیات راه و ساختمان در این زمینه است. همچنین شرکت آزادراه تبریز ارومیه می‌تواند در انواع طرح‌ها و پروژه‌های راه‌سازی، ساختمانی و مهندسی، تولیدی و خدماتی و اداره آن‌ها سرمایه‌گذاری و مشارکت کند. ۵۰ درصد سهام این شرکت متعلق به صندوق بازنشستگی کشوری و ۵۰ درصد دیگر متعلق به شرکت سرمایه‌گذاری گروه توسعه ملی است.

ایستگاه اخذ عوارض
این شرکت در ابتدا دارای یک ایستگاه عوارضی در شرق و ابتدای ورودی جاده به دریاچه ارومیه با شش باجه اخذ عوارض بود که سپس به غرب دریاچه انتقال یافت. در سال ۱۳۹۵ خورشیدی، مبلغ عوارض دریافتی از هر خودروی سواری ۴۵۰۰ تومان، وانت‌بار شش هزار تومان، اتوبوس سیزده هزار تومان و تریلی ۲۳ هزار تومان بود.

منبع: ویکی پدیا

به اشتراک بگذارید: