ناهمخوانی شدید در روایت رایج از سانحه شناور کنارک
هدف این نوشته آن است که نشان بدهد چرا روایت رایج (شلیک یک موشک از شناور جماران به کنارک حین یک رزمایش که هر دو در آن شرکت داشته اند) غیر منطقی به نظر میاید.
۱) آنچه مسلم است این که سانحه برای شناور کنارک در آبهای چابهار/کنارک (این دو در دو طرف یک خلیج هستند) اتفاق افتاده، پایگاه شناور کنارک در خود کنارک است و شناور آسیب دیده به لنگرگاه خانگی اش منتقل شده است. همچنین مصدومین این سانحه تماما به بیمارستانهای چابهار منتقل شده اند، و دریافت اجساد و تشییع آنها نیز درپایگاه کنارک صورت گرفته، که نشان میدهد این نزدیکترین بندر به محل وقوع سانحه بوده است.
۲) گزارشها حاکی از این هستند که نجات مصدومان توسط قایق های مردم محلی ناحیه چابهار صورت گرفته، و شناورهای نظامی با چند ساعت تاخیر به محل حادثه رسیده اند. همچنین هیچ هشداری نسبت به انجام رزمایش به قایقرانان محلی داده نشده است. تمام اینها گواهی میدهند که در آن ناحیه خاص اصلا رزمایش رسمی در جریان نبوده است. ضمنا اطلاعیه ارتش هم از واژه «رزمایش» اجتناب و به جای آن واژه «تمرین» را به کار میبرد.
۳) در اولین اطلاعیه نیروی دریایی محل سانحه «آبهای بندر جاسک» اعلام شد. در اطلاعیه بعدی یک عبارت مبهم «جاسک و چابهار» جایگزین شد. جاسک و چابهار حدود ۳۰۰ کیلومتر فاصله دارند. وقتی که حادثه بوضوح در آبهای چابهار اتفاق افتاده چرا باید ابتدا آبهای جاسک مطرح و سپس به آبهای جاسک و چابهار تصحیح بشود؟ یا هنگام صدور اعلامیه اول خود نیروی دریایی هم محل دقیق سانحه را نمیدانسته (که بعید است) و یا به دلیلی ناچار بوده اند آن را به جاسک ربط بدهند (چنین دلیلی میتواند این باشد که شناور جماران در زمان سانحه در نزدیکی جاسک بوده است و نه چابهار).
۴) بررسی لیست جانباختگان و مصدومین این سانحه نشان میدهد که جانباختگان (۱۹ نفر) تماما از رده های پایین تر بوده اند، ولی فرمانده و جانشینش جزو مصدومین (با وضعیت «مناسب») اعلام شده اند، یعنی آنها توانسته اند به موقع شناور را ترک کنند. از طرف دیگر تصاویر شناور پس از سانحه نشان میدهند که پل فرماندهی کاملا منهدم شده و آن قسمت از عرشه بیشترین آسیب را دیده است، پس با فرض اصابت و انفجار موشک قاعدتا میبایست فرمانده و افسران رده بالاتر بیشترین آسیب را خورده باشند.
۵) روایت رسمی این است که شناور کنارک تنها نقش نوعی «یدک کش» را برعهده داشته که صرفا میبایست شناور هدف برای موشک ناو جماران را به نقطه مورد نظر برده و سپس از آن فاصله بگیرد. اگر چه خود این داستان کمی مضحک به نظر می آید، ولی شواهد موثقی وجود دارند که نشان میدهند ماموریت کنارک جدی تر بوده: علاوه بر پرسنل کامل (و نه حداقلی) خود کنارک – البته تحت فرمان فرمانده ناوچه موشک انداز «کلات» از همان کلاس ـ ده نفر دیگر هم با ماموریت خاص در این شناور بوده اند. در بین آنها دو غواص زبده (یکی از آنها قهرمان غواصی عمق سال ۲۰۱۹ بوده) حضور داشته اند که تخصص آنها «برش و جوشکاری زیر آبی» بوده است. آیا این با ماموریت ادعایی کنارک جور در می آید؟
برای امتیاز دهی به این مطلب، لطفا وارد شوید: برای ورود کلیک کنید