عملیات اپرا (Operation Opera)
قرارداد مخفی ساخت یک نیروگاه اتمی در نزدیکی بغداد در سال ۱۹۷۵ بین صدام حسین و رئیس جمهور فرانسه به امضاء رسید. اگرچه پروژه ساخت این نیروگاه اتمی بعدها از پرده بیرون افتاد ولی سرویس های اطلاعاتی اسرائیل کمی بعد از امضای قرارداد ساخت این نیروگاه بر تمام فعالیت های مربوط به طراحی و ساخت آن اشراف کامل داشتند.
با اینکه اهداف این نیروگاه تولید برق و استفاده های جانبی از مواد هسته ای اعلام شده بود, ولی طراحی نیروگاه و تاسیسات جانبی آن برای هیچ ناظر بین المللی جای شکی باقی نگذاشته بود که هدف از ساخت چنین مجموعه عظیمی, برای کشوری که به منابع بیکران انرژی فسیلی دسترسی دارد, چیزی جز دستیابی صدام حسین به بمب اتم نیست.
بعد از شروع جنگ ایران و عراق, صدام برای جلوگیری از بمباران این نیروگاه توسط ایران به سران رژیم اسلامی تازه از انقلاب سر بر آورده اطمینان داده بود که بمبهای اتمی ساخت این نیروگاه تنها برای نابودی اسرائیل به کار خواهد رفت و هیچ خطری از جانب آنها متوجه جمهوری اسلامی نخواهد بود.
در ابتدای خرداد ۱۳۶۰ طرف فرانسوی اعلام کرد که نیروگاه تکمیل شده و به زودی سوخت اتمی به راکتور آن تزریق خواهد شد. در ۱۷ خرداد ۱۳۶۰ , ۸ فروند جنگنده F-16 اسرائیلی, که برای حمل هر چه بیشتر بمب و طی مسافت طولانی, تمام تجهیزات دفاعی جنگ هوایی را از هواپیما خارج کرده بودند در ارتفاعی نزدیک به سطح زمین مسیر صحرای سینا-اردن-عربستان-عراق (همگی دشمن اسرائیل در آن زمان) را پیموده و بعد از بمباران دقیق راکتور نیروگاه بدون دادن هیچ گونه تلفاتی به اسرائیل باز گشتند.
دقت این عملیات به حدی بود که حتا به انبار ذخیره مواد اتمی, که همان نزدیکی و آماده برای تزریق به راکتور نیروگاه بود, آسیبی نرسید و کوچکترین آلودگی رادیو اکتیوی ایجاد نشد. این عملیات که به نام عملیات اپرا (Operation Opera) نامیده میشود یکی از دقیق ترین و حیرت انگیز ترین عملیات تاریخ نبردهای هوایی است. گفتنی است خلبانان نیروی هوایی ایران حدود ۲ ماه قبل از عملیات اپرا طی عملیات بی نظیر دیگری (عملیات H-3) که با شرکت ۸ فروند فانتوم F-4 صورت گرفت پایگاه هوایی الولید در غرب عراق را بمباران, و توان هوایی عراق را به شدت کاهش داده بودند.
برای امتیاز دهی به این مطلب، لطفا وارد شوید: برای ورود کلیک کنید