شیوع ویروس کرونا در آزمایشگاه ووهان؛ تلاش چین برای رقابت با ایالات متحده؟

مقاله ای از برت بایر و گریک ری از فاکس نیوز
ترجمه پاگنده

مدارک موثقی وجود دارد که احتمالاً COVID-19 از آزمایشگاهی در شهر ووهان به بیرون نشت کرده است، حتی اگر نگوییم این ویروس بعنوان یک سلاح بیولوژیکی تحت آزمایش بوده است شاید بتوان آنرا به عنوان بخشی از تلاش دولت چین برای اثبات توانایی درکنترل و مبارزه با ویروس ها با هدف نمایش قدرت یا رقابت با ایالات متحده آمریکا قلمداد کرد.
منابع متعددی که درحال تحقیق برروی جزئیات اقدامات اولیه دولت چین هستند و به مدارک دسترسی دارند، بخشی از یافته های خود را دراختیار فاکس نیوز قرار داده اند.
یکی از این منابع گفته است این تحقیقات ممکن است “پرهزینه ترین تحقیقات دولت در طول تاریخ” باشد.
این منابع معتقدند که اولین نمونه ابتلای انسان در این آزمایشگاه و درخلال یک فرایند تحقیقاتی پیرامون انتقال ویروس از خفاش به انسان رخ داده است و “بیمار صفر” که باعث شیوع گسترده ویروس در میان ساکنان شهر ووهان شد، در این آزمایشگاه مشغول به کار بوده است.
این منابع گفته اند که “اسناد بسیار موثقی” در این زمینه در اختیار دارند. آنها درخواست فاکس نیوز مبنی بر مشاهده مستقیم این اسناد را رد کرده و با تأکید بر این که قطعیت این مدارک هنوز برای کلیه منابع اطلاعاتی به اثبات نرسیده است، انتشار عمومی این اسناد را به پایان تحقیقات موکول کردند؛ اما آنچه که همه این منابع برسر آن توافق دارند این نکته است که دولت چین شدیدا سعی در پنهانکاری گسترده و سرپوش گذاشتن بر داده ها و اطلاعات مربوط به COVID-19 داشته است.
پرزیدنت ترامپ در پاسخ به سؤال خبرنگار فاكس نیوز ‘جان رابرتز’ در مورد این گزارش، در جلسه مطبوعاتی روز چهارشنبه اظهار داشت: “هرچه میگذرد جزئیات بیشتری از ماجرا بدست می آوریم… ما همچنان در حال بررسی بسیار دقیق این وضعیت وحشتناک هستیم.”

سه شنبه ۱۰ مارچ ۲۰۲۰ شی جینپینگ رئیس جمهور چین، از طریق ویدئوکنفرانس با بیماران و کادر پزشکی شاغل در بیمارستان هووششنشان ووهان در استان هوبی مرکزی چین گفتگو می کند. (عکس شی هوانچی/شین هوا/آسوشیتدپرس)

اسناد جزئیات نشان میدهد پزشکان شاغل در آزمایشگاه در مراحل اولیه تلاش های گسترده ای برای جلوگیری از انتشار گسترده ویروس داشته اند. آنها در ابتدا عرضه گوشت خفاش در بازار فروش مواد غذایی ووهان را به عنوان دلیل احتمالی شیوع ویروس کرونا مطرح کردند؛ اما هرگز شواهدی از عرضه خفاش در این بازار بدست نیامد. هم اینک منابع تحقیقاتی عنوان میکنند که همه این تلاش ها با هدف منحرف کردن اذهان عمومی از آزمایشگاه تحقیقاتی ووهان انجام گرفته است. تلاشهایی که درراستای معرفی آمریکا و ایتالیا به عنوان منشا انتشار ویروس انجام شد نیز با همین هدف بوده است.
واشنگتن پست روز سه شنبه طی گزارشی تاکید کرد که مقامات سفارت آمریكا در ژانویه سال ۲۰۱۸ اطلاعاتی را بدست آورده بودند که نشان میداد محققان چینی در حال انجام تحقیقاتی خطرناک برروی انتقال ویروس كرونا از خفاش در آزمایشگاه ویروس شناسی انستیتو ووهان بودند. این مقامات با استناد به اطلاعاتی که نشاندهنده سطح ایمنی بسار اندک این آزمایشگاه بود هشدارهایی جدی داده بودند، اما ژنرال مارک میلی، رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا بعدازظهر سه شنبه در واکنش به این گزارش اظهار داشت: “نباید برای شما جای تعجب داشته باشد که منابع اطلاعاتی ما در حال انجام تحقیقات دقیقی پیرامون این گزارش ها هستند. چیزی که من در این مرحله میتوانم بگویم، این است که برپایه شواهد به نظر می رسد [منشا ویروس] طبیعی است، اما هنوز مشخصا اطلاعی نداریم. “
از سوی دیگر مارك اسپر وزیر دفاع، روز چهارشنبه با اشاره به چین گفت: “من باور دارم که آنها حتی امروز هم در تلاش برای سرپوش گذاری بر روی موضوع هستند. تصور میكنم كه باید فشارهای بشتری بر آنها بیاوریم تا اطلاعات بیشتری در اختیار ما قرار دهند.” او همچنین اضافه کرد: با “منابع اطلاعاتی” صحبت نکرده است، اما “اکثر مردم اعتقاد دارند که [انتشار این ویروس] به طور طبیعی آغاز شده است. من فکر می کنم وقتش که برسد، هنگامی که ما از وضعیتی که در حال حاضر داریم کمی فارغ شویم، زمان مناسبی خواهد بود تا به عقب برگردیم و واقعاً آنچه را که اتفاق افتاده است را بازنگری کرده و اطمینان حاصل کنیم که درک بهتری داریم و میتوانیم از بروز رخدادهای مشابهی در آینده جلوگیری کنیم.”
مایك پومپئو وزیر خارجه، عصر چهارشنبه در گفت و گو با “برنامه استوری فاکس نیوز” اظهار داشت: آنچه می دانیم این كه این ویروس از ووهان چین سرچشمه گرفته است. میدانیم که بازار فروش مواد غذایی فقط چند مایل با موسسه ویروس شناسی ووهان فاصله دارد اما هنوز چیزهای زیادی وجود دارد که باید پیدا کنیم. باید بدانید که دولت ایالات متحده با جدیت در تلاش است تا این اطلاعات را بدست بیاورد.”
پمپئو افزود: “وزارت خارجه مطلع بود که آنها برروی مواد بسیار مسری کار میکنند، ما همچنین میدانیم که برنامه های تحقیقاتی مشابهی در بسیاری از کشورهایی که با جامعه جهانی شفافیت دارند در جریان است، آنها توانایی کافی كنترل و ایمن سازی را دارند و به ناظران خارجی اجازه می دهند تا از درستی و ایمنی تمامی مراحل اطمینان حاصل کنند. تنها آرزوی من این است كه این اتفاق در چنین مکانی رخ داده باشد.”
روز پنجشنبه، ادعاهای وزارت امور خارجه چین، با استناد به اظهارات سازمان بهداشت جهانی مبنی بر عدم وجود مدارک کافی که تایید کند منشا بیماری کرونا از یک آزمایشگاه بوده است، این ظن را تقویت کرد که دولت چین سعی در فرار از اتهامات برعلیه خود دارد.
در گذشته، پیش از اینکه چینی ها کارهای تحقیقاتی روی این ویروس را آغاز کنند، آمریکا طی برنامه ای به نام PREVENT به آموزش چینی ها کمک میکرد. همچنین دولت فرانسه در راه اندازی آزمایشگاه ووهان به چینی ها کمک کرده بود.
منابع تحقیقاتی به فاکس نیوز گفته اند: دولت چین “صددرصد” بر روی حقایق سرپوش گذاشته و شواهد موجود را تغییر داده است. نمونه ها نابود شده، مناطق آلوده پاکسازی شده اند، برخی از گزارش های اولیه حذف شده و مقالات آکادمیک مرتبط نیز مخفی شدند.
پزشکان و روزنامه نگارانی که هشدارهایی درباره شیوع ویروس، ماهیت مسری آن و انتقال سریع به انسان را داده بودند “ناپدید شدند”.
دولت چین به سرعت سفرهای داخلی از ووهان به سایر نقاط کشور را ممنوع کرد، اما هرگز پروازهای بین المللی از ووهان را متوقف نکرد.
علاوه بر اینها، منابع تحقیقاتی به فاکس نیوز میگویند: سازمان بهداشت جهانی (WHO) از همان ابتدا، در راستای ایجاد اختلال در مسیر تحقیقات با دولت چین همدست بود.
پرزیدنت ترامپ روز سه شنبه در نشست خبری روزانه خود در باغ رز کاخ سفید اعلام کرد که ایالات متحده فورا بودجه WHO را معلق خواهد کرد و افزود که این یک “اقدام صحیح سیاسی در راستای نجات جان مردم” است. ایالات متحده بزرگترین منبع تامین کننده بودجه سازمان بهداشت جهانی است و وزارت امور خارجه پیش از این قصد داشت مبلغ ۸۹۳ میلیون دلار بعنوان بودجه دو سال این سازمان بپردازد.
در همین حال، نحوه رسیدگی ترامپ به این بحران نیز در مرکز توجه قرار گرفته است. به عنوان مثال، دونالد ترامپ در ۲۴ ژانویه، در توئیتی از “شفافیت” دولت چین درباره ویروس کرونا تمجید کرد.
منابع تحقیقاتی با ارائه توضیحاتی در این ارتباط تاکید کردند: در حالی که همزمان با انجام تحقیقات، مراودات تجاری و سایر مذاکرات به طور همزمان درجریان بود، رئیس جمهور با این توئیت سعی داشته با زبانی دیپلماتیک “احساس خوبی” به چینی ها منتقل کند.
شش روز پس از آنكه مقامات ارشد چینی به طور محرمانه تایید كردند كه احتمالاً با نوع جدیدی از ویروس کرونا مواجه شده اند، شهر ووهان، مرکز این بیماری، میزبان یك ضیافت گسترده برای ده ها هزار نفر بود و میلیونها سفر به مناسبت جشن های سال نو چینی انجام گرفت.

سافران در هنگام گذر از ایستگاه مترو در پکن، پنج شنبه ۹ آوریل ۲۰۲۰ از ماسک صورت استفاده می کنند.
(عکس/ مارک شفلبن/آسوشیتدپرس)

شی جینپینگ رئیس جمهور چین در روز هفتم شیوع بیماری یعنی ۲۰ ژانویه، به مردم هشدار داد، اما اسناد به دست آمده تایید میکنند که پیش از این هشدار دیرهنگام، بیش از ۳۰۰۰ نفر درطول یک هفته سکوت دولت چین آلوده شده بودند.
زو فنگ ژانگ، محقق اپیدمی در دانشگاه کالیفرنیا میگوید: “خیلی فرق بزرگی است. اگر آنها فقط شش روز زودتر اقدام میکردند، تعداد بسیار کمتری مبتلا میشدند و امکانات پزشکی کافی برای مهار ویروس وجود داشت. ما ممکن بود بتوانیم از فروپاشی سیستم پزشکی ووهان جلوگیری کنیم.”
برنینی چاکرابرتی از فاکس نیوز و همچنین خبرگزاری آسوشیتدپرس در این گزارش نقش داشتند.

به اشتراک بگذارید: