ساقط کردن هواپیمای اوکراینی: دو موشک، یا سه موشک؟

اولین ویدئویی که اصابت موشک به هواپیمای اوکراینی را نشان میداد بسیاری چیزها را روشن کرد: ما بلافاصله نقطه انفجار این موشک (که آغاز انحراف فاحش هواپیما از تراجکتوری نرمال آن هم بود) محاسبه و منتشر کردیم. این محاسبه کماکان صحیح است:

ولی چند مشاهده این فرضیه را تقویت میکرد که این موشک اول نبوده است: ترانسپوندر ارتفاع هواپیما نزدیک به سی ثانیه قبل از کار افتاده بود. همچنین به غیر از این مشکل میشد توجیه کرد که چرا آن شخص (احتمالا نگهبان یک پروژه ساختمانی) قبل از شلیک موشک مشغول فیلمبرداری از آن بخش آسمان بوده است. همچنین صدای نا آرام سگها و فعال بودن آلارم دزدگیر بعضی خودروها حکایت از این میکرد که قبل از آن هم انفجاری احساس شده است. سرانجام اطلاعات ارائه شده توسط پنتاگون از ثبت دو موشک توسط حسگرهای مادون قرمز گواهی میداد.

انتشار ویدئوی یک دوربین ایمنی امروز این گمانه را تایید کرد: در این ویدئو پرتاب دو موشک از شلیک تا انفجار دیده میشوند. همچنین تراجکتوری هواپیما قبل و بعد از انفجار دوم با آنچه ما بر اساس محاسبه تخمین زده بودیم همخوانی دارد:

از این ویدئو اطلاعات دیگری هم بدست می آیند: از زمان شلیک موشک اول تا زمان انفجار موشک دوم ۴۴ ثانیه سپری میشوند. اگر مولفه افقی سرعت هواپیما را در این بازه زمانی ۱۴۰ متر در ثانیه در نظر بگیریم (بر اساس داده های ترانسپوندر) هواپیما در این مدت حدود ۶ کیلومتر را پشت سر گذاشته است. از طرف دیگر ما در مقاله قبلی نقطه انفجارموشک دوم و نقطه شلیک موشکها را محاسبه کرده بودیم، براین اساس زمانی که اولین موشک (در این ویدئو) شلیک میشود هواپیما از سامانه پدافندی حدود ۱۴ کیلومتر فاصله داشته است.


از طرف دیگر ما اظهارات فرمانده هوا-فضای سپاه را داریم که این سامانه هدف را ابتدا در فاصله ۱۹ کیلومتر کشف کرده است. این اطلاعات صحیح به نظر میایند، چون با توجه به ارتفاع تپه هایی که بین این سامانه و فرودگاه قرار دارند هواپیما باید ابتدا حداقل حدود ۶۰۰ متر از سطح زمین ارتفاع کسب میکرده تا قابل رویت باشد. از طرف دیگر ما میدانیم که میانگین مولفه های عمودی و افقی سرعت این هواپیما در این فاز به ترتیب حدود ۱۰ و ۱۰۰ متر بر ثانیه بوده اند، یعنی هواپیما به هنگام کشف از انتهای باند حدود ۶ کیلومتر فاصله داشته است. با فاصله کمی از این نقطه هواپیما (بر اساس تراجکتوری نرمالش) کمی در جهت عقربه ساعت تغییر جهت میدهد (که میتواند در اپراتورهای سامانه این برداشت را ایجاد کرده باشد که آنها را هدف گرفته است).

از دو پاراگراف قبلی یک نتیجه مهم بدست میآید: از زمان کشف هواپیما توسط سامانه پدافندی تا زمان شلیک اولین موشک (در ویدئوی بالا) تنها حدود ۶۰-۴۰ ثانیه سپری شده است. چون یک مدتی هم برای قفل کردن رادار کنترل آتش و شلیک موشک لازم بوده است میتوان نتیجه گرفت که اپراتورها در کمتر از ۳۰ ثانیه بعد از کشف هدف تصمیم به آتش گرفته اند.

ولی اینجا هنوز یک نقطه ابهام وجود دارد: پروتکل سامانه پدافندی TOR-M1 اینگونه است که ابتدا دو موشک با فاصله نزدیک به پنج ثانیه شلیک میشوند، اگر هر دو جواب ندادند حدود ۳۰ ثانیه بعد موشک سوم شلیک میشود. از طرف دیگر در این ویدئو فاصله شلیک دو موشک حدود ۳۰ ثانیه است.

بنابراین یا اپرا تورهای این واحد پدافندی خلاف پروتکل عمل کرده اند، و یا اینکه چند ثانیه قبل از شروع این ویدئو یک موشک دیگر هم شلیک شده، که تاثیر قابل ثبتی روی هواپیما نداشته است. از طرف دیگر همانطور که از مشاهده موشک اول در ویدئوی بالا معلوم میشود دوربین حداقل ۲۰ ثانیه از پرواز موشک را پوشش میدهد، پس اگر موشک پیشینی هم در کار بوده باید بیش از این زمان از شلیکش گذشته باشد. منتهی این بار جز اینکه پروتکل سامانه رعایت نمیشده این اشکال هم وجود دارد که این نوع موشک اصولا بیش از این برد ندارد و نمیتوانسته به هدفی که در آن زمان بازهم دورتر بوده برسد. بنابراین اگر چه شاهدان عینی بعضی از دو و بعضی از سه موشک گزارش داده بودند ما میتوانیم شلیک دقیقا دو موشک را تایید شده قلمداد کنیم.

اکنون که تقریبا تمام جنبه های فنی این ماجرا روشن شده (جز اثبات اینکه آیا خلبان واقعا هیچ مکالمه ای نداشته است) برای اینکه این ماجرا حداقل درسهای مفیدی هم داشته باشد چند نکته خطاب به برادران سپاهی:

۱. وقتی با این سامانه پدافندی هدفی را از ۲۰ کیلومتری تشخیص میدهید هر چه هست کروز نیست.

۲. پروتکل سامانه را مطابق تعالیم روسها رعایت کنید، اینکه بین شلیک دو موشک اول ۳۰ ثانیه زمان بگذارید نقض غرض است، اگر واقعا با یک مهاجم خطرناک سر و کار داشتید نتیجه چیز دیگری بود.

۳. از همه مهمتر: تاسیساتتان را در آن پایگاه تعطیل کنید، در آن موقعیت کنار فرودگاه پدافندش هیچ راه حل قابل قبولی ندارد.

به اشتراک بگذارید:
0 0 رای
ارزیابی این پست
3 نظر
قدیمی ترین
تازه ترین پر رای ترین
بازخوردهای درون متنی
همه نظرها