سازمان ملی پیشاهنگی ایران
پیشاهنگی (به انگلیسی: Scouting) جنبشی بینالمللی برای امداد و کمکرسانی در مواقع اضطراری است. این جنبش در سال ۱۹۰۷ توسط رابرت بیدن-پاول (Robert Baden–Powell) پایهگذاری شد و به سرعت در جهان توسعه یافت. یکی از هدفهای پیشاهنگی، ایجاد اعتماد به نفس است. هدف دیگر، ترویج روحیهٔ کمک به همنوع در میان مردم است.
تاريخچه سازمان پيشآهنگي ايران
پيشآهنگي براي اولين با در سال1304شمسي، توسط آقاي ميرزا احمدامين زاده در ايران تأسيس شد و با وجود مشكلات و موانع فراوان و با كوشش ايشان، تا حدود سال 1310 فعاليتهاي آن ادامه يافت.
درحدود سال 1310 ايشان به عراق مسافرت كردند و پس از آن مدتي آقاي سيدرضا اخوي سرپرستي پيشآهنگي را عهده دار شدند. سال 1313 ترويج پيشآهنگي مورد توجه دولت قرار گرفت و وزارت فرهنگ مآمور اجراي آن شد و با طرح جديدي شروع به فعاليت نمود. در مهر ماه همان سال مسترگيبسن، متخصص آمريكايي، براي سرپرستي تربيت بدني و پيشآهنگي به ايران دعوت شدند.
اولين دوره كلاس مربيان پيشآهنگي خرداد ماه 1314 با شركت 40 نفرازمربيان تهران و44 نفر از مربيان شهرستانها به مدت 15 روز تشكيل شد، محل اين اردو در منظريه (اردوگاه شهيد باهنر) بود.
در طول تعطيلات تابستان همان سال مقررات و آيين نامههاي لازم براي اجراي پيشآهنگي در رسدها تهيه و تدوين شد و فعاليت هاي پيش آهنگي روز به روز در تمام شهرستانهاي كشورتوسعه يافت ولي با شروع وقايع شهريور1320 اين فعاليتها متوقف شد و طي يازده سال جز در يكي دو دسته كوچك، فعاليت پيشآهنگي به چشم نميخورد. علاقه مندي و فعاليت آقايان ابراهيم صدري و جليل كتبيهاي و ساير دوستانشان در اين دوره فترت قابل تمجيد و ستايش است. سال 1332 زندهياد آقاي دكتر حسين بنائي كه تحصيلات عالي خود را در رشته تعليم و تربيت، روانشناسي و تربيت بدني درآمريكا به پايان رسانيده بود، مأمورتجديد سازمان پيشآهنگي ايران شد. زنده ياد آقاي دكترحسين بنائي كه دردوره قبل نيزاز مربيان شايسته و علاقهمند بود با ايمان و علاقه فراوان فعاليتهاي پيشآهنگي را آغازنمودند و در آذرماه سال 1332 با تشكيل اولين كلاس مربيان پيشآهنگي، نهضت جديد پيشآهنگي ايران آغاز شد.
پيشآهنگي ايران درآغاز اين دوره با مشكلات اجتماعي و موانع بسيار روبه روبود، ولي با علاقه مندي و پشتكار، آقاي دكتر بنائي و همكاران ايشان، در سراسر كشور بر مشكلات و موانع مسلط شدند و موفقيتهاي پيدر پي به شرح زير نصيب سازمان ملي پيشآهنگي ايران شد. سال 1334 سازمان ملي پيشآهنگي ايران از طرف دفتر بينالمللي پيشآهنگي به رسميت شناخته شد. و سال 1335 اولين جمبوري ملي پيشآهنگان ايران تشكيل شد و همايش سال 1337 دومين جمبوري ملي پيشآهنگان ايران با شركت بيش ازچهارهزارنفر پيشآهنگ تشكيل شد و در اين جمبوري پيشآهنگان كشورهاي پاكستان، تركيه، عراق، اردن، انگليس، ژاپن، آلمان و آمريكاييهاي مقيم ايران شركت داشتند. در سال 1339 سومين جمبوري ملي پيشآهنگي ايران با شركت بيش از ده هزار نفر پيشآهنگ ايراني و خارجي تشكيل شد. سال 1339 در منظريه ( اردوگاه شهيد باهنر) از طرف دفتر بينالمللي پيشآهنگي به عنوان يك مركز بينالمللي تربيت مربي و تشكيل كلاسها شناخته شد، در همين سال زندهياد آقاي دكتر حسين بنائي به عضويت كميته دوازده نفري پيشآهنگي جهان انتخاب شدند.

سال 1341 انجمن طرفداران پيشآهنگي در ايران تشكيل شد و عدهاي از شخصيتهاي درجه اول مملكت عضويت اين انجمن را پذيرفتند، در سال 1341 اولين كنگره پيشآهنگي ايران با شركت نمايندگان شوراهاي پيشآهنگي تمام استانهاي كشور در منظريه ( اردوگاه شهيد باهنر) تشكيل شد و سال 1342 دبير انجمن طرفداران سازمان پيشآهنگي مردي شايسته، به دور از حسادت استاد علي هاشمي، به مدت 14 سال مسئوليت اين انجمن را به عهده داشت. در سال 1342 دومين كنگره پيشآهنگي ايران علاوه برجلسة ساليانة شوراي عالي پيشآهنگي ايران با حضور تمام استانداران، مديران كل فرهنگ استان ها و نمايندگان شوراهاي پيشآهنگي استانهاي تهران، تشكيل شد سازمان پيشآهنگي ايران در رديف قويترين سازمانهاي پيشآهنگي جهان قرار گرفته بود. روش صحيح و برنامههاي جامع و متنوعي كه پي در پي ازطرف سازمان پيشآهنگي ايران اجرا ميشد اين اميدواري را بوجودآورد كه درآينده نزديك از سازمانهاي پيشآهنگي پيشرفته جهان پيشي گرفته و افتخارات بيشتري نصيب پيشآهنگان ايران سازد.

سال 1363 مجلس شوراي اسلامي فعاليت هاي پيش آهنگي را منحل نمود و در سال 1384 سازمان پيشآهنگي نوین ايران فعاليت هاي خود را در زمينه مشاركت رشد نوجوانان و جوانان براي تبلور استعدادهاي جسمي، فكري، اجتماعي، معنوي آنان، آغاز نمود كه مسئوليت كليه اقدامات آن سازمان غير دولتي، به عهده آقاي پورمهر محسن زنجاني عالي ترين ركن اجرايي وقت سازمان، مي باشد
گزیده ای از سخنان محمد رضا شاه پهلوی درباره سازمان پیشاهنگی ملی ایران:
- «امیدوارم وضع پیشاهنگی ایران طوری شود که جوانان پیشاهنگ ما یکساله رهِ صدساله را بیپمایند. مخصوصاً باید پیشاهنگی روستایی در تمام کشور توسعه پیدا کند تا روستائیان مملکت بتوانند با هدایت پیشاهنگان به کشور خود بیشتر خدمت کنند. جوانان وطن ما سرمایة آینده مملکتاند، و تربیت صحیح آنها اولین ثدم را در راه بنای ایران نوین و مترقی است.»
- محمدرضا پهلوی سخنرانی در اجتماع جوانان پیشاهنگ در منظریه، ۱۸ مرداد ۱۳۳۵
- «بهوسیلة سازمان پیشاهنگی میباید فرزندان مملکت را از طفولیت طوری تربیت کرد که مرد عمل و زندگی باشند و بتوانند خودشان دشواریها را با قدرت تصمیم و اراده برطرف کنند، بیچاره و بیدفاع و ترسو نباشند، ابتکار داشته باشند، اعتماد بهنفس داشته باشند. از راه تقویت اصول پیشاهنگی بین جوانان و ترویج شعارهای آن تدریجاً روحیّات یک نسل را میتوان عوض کرد.»
- محمدرضا پهلوی سخنرانی در شورای عالی هدایت جوانان، ۲۶ آیان ۱۳۳۵
- «در دنیای امروز تعلیمات پیشاهنگی مکمل برنامههای فرهنگی و تربیتی شناخته شده و به همین جهت مورد توجه و استقبال اقوام و ملل مترقی جهان قرار گرفته و خوشبختانه در میان جوانان و دانشآموزان کشور ما نیز با شوق و رغبت پذیرفته شده است. مکتب پیشاهنگی همیشه موردِ علاقه مخصوص و حمایت من بوده است.»
- محمدرضا پهلوی پیام به مناسبت هفتة کارنیک پیشاهنگی، ۴ آذر ۱۳۳۷
- «فرزندان امروز ما سرنوشت فردای این کشور را بهدست خواهند گرفت؛ بنابراین، باید از پدران و مادران ایرانی بخواهیم با شرکت دادن فرزندان خود در برنامههای تربیتی پیشآهنگی آنان را برای زندگی بهتری آماده سازند تا برای انجام وظیفه خطیری که طبیعت بر عهده آنها قرار خواهد داد، مهیّا باشند.»
- محمدرضا پهلوی پیام بهمناسبت روز پیشآهنگی، ۳ اردیبهشت ۱۳۳۸
- «در دنیای کنونی که وجود اختلافات سیاسی ناشی از مشکلات اقتصادی و طرز تفکرهای گوناگون مسئلة لزوم توجه بیشتر به همکاری ملتها را در پیش میآورد، یکی از بهترین وسائلی که در توسعة صلح و تفاهم بینالمللی و یگانگی فکر و هدف مؤثر است پیشآهنگی است که میلیونها زن و مرد در سراسر گیتی اعضای با ایمان و فعّال این سازمان مفید و ارزنده را تشکیل میدهند.»
- محمدرضا پهلوی پیام بهمناسبت نهمین سال نهضت جدید پیشاهنگی ایران، ۴ آذر ۱۳۴۰
- «دنیای امروز احتیاج به ملتهای دارد که درست فکر کنند و با واقعبینی حوادثی را هر آن ممکن است حیات و استقلال آنها را تهدید کند دریابند. کودکانی که با تربیت پیشآهنگی رشد میکنند در اثر تعلیماتی که فکر آنها را بازتر و قضاوتشان را صحیح تر میکند میتوانند به رفع این مخاطرات نائل آیند و نقش خود را در سرزمینی که به آنها تعلّق دراد، بهتر ایفا کنند.»
- محمدرضا پهلوی پیام بهمناسبت نهمین سال نهضت جدید پیشاهنگی ایران، ۴ آذر ۱۳۴۰
- «اکنون پیشاهنگی ما یکی از مترقیترین سازمانهای نوع خود در تمام جهان است. ما میکوشیم تا از این راه مردمی آزاد و سربلند و مجهز به فضائل اخلاقی و آشنا به وظائف ملی و مذهبی و اجتماعی تربیت کنیم.»
- محمدرضا پهلوی پیام به مناسبت، نهمین سال نهضت جدید پیشآهنگی ایران، ۴ آذر ۱۳۴۰
- «باید آرمانهای عالی پیشآهنگی افراد را از یک طرف برای مبارزه با مشکلات زندگی و از طرف دیگر برای انجام کار نیک مهیا کند. سازمان پیشآهنگی ایران باید در سراسر کشور و در دورافتادهترین دهات و کوهستانها و نقاط آن رخنه کند و جوانهای مملکت را هر چه بیشتر با این آرمانها آشنا سازد.»
- محمدرضا پهلوی سخنرانی در شورای عالی پیشآهنگی، ۴ آذ ر ۱۳۴۱

اردوگاه پیشاهنگی منظریه
منابع:
تاريخچه سازمان پيشآهنگي ايران
وبگاه مشروطه
برای امتیاز دهی به این مطلب، لطفا وارد شوید: برای ورود کلیک کنید