جفنگ گویی کرونایی معاون وزیر بهداشت، این بار افتادن از آن طرف بام

ایرج حریرچی معاون کل وزیر بهداشت ۹ تیرماه با حضور در برنامه تیتر امشب شبکه خبر به بررسی اوج گیری مجدد کرونا در کشور پرداخت.

حریرچی با اشاره به اینکه به طور متوسط در هر ۴ ماه ۱۳۰ هزار فوتی در کشور ثبت می‌شود، گفت: امسال بیش از نیمی از فوتی‌ها، مبتلایان به کووید ۱۹ بوده‌اند.

اولین اشکال این جمله این است که منظورش واضح نیست: آیا منظور این است که در شرایط عادی هر چهار ماه حدود ۱۳۰ هزار (سالیانه حدود ۳۹۰ هزار) فوت در کشور ثبت میشود و بواسطه کرونا حدودا همین تعداد به فوتی ها اضافه شده (تا سهم آنها نیمی از کل فوتی ها باشد)؟ در این صورت در این چهار ماه حدود ۱۳۰ هزار نفر با کرونا مرده اند.

یا اینکه منظور این است که با احتساب بیماران کرونایی ۱۳۰ هزار در این چهار ماه مرده اند، که سهم کرونایی ها حدود ۵۰ در صد بوده است؟ اینجا این مشکل ایجاد میشود که بنا بر آمار رسمی مرکز آمار ایران در سالهای اخیر سالیانه حدود ۳۸۰ هزار فوتی ثبت شده اند، یعنی اگر سهم ۵۰ در صدی کرونایی ها را کم کنیم تعداد فوتی های غیر کرونایی در این چهار ماهه باید نصف شده باشد! ولی حتی در این صورت هم حداقل ۶۵ هزار نفر در این چهار ماهه با کرونا مرده اند.

ولی اصل مشکل اینجاست که منظور از این جمله را هر گونه که تفسیر کنیم فقط در این چهار ماهه حداقل ۶۵ هزار فوتی با ابتلای قطعی به کرونا داشته ایم. خوب این چگونه با آمار رسمی همان وزارتخانه (مجموعا حدود ۱۰ هزار فوتی کرونا تا کنون) جور در میآید؟


یا اینکه وزارتخانه با نهایت بی شرمی آمار را بین ۶.۵ تا ۱۳ برابر کمتر از آنچه برایش محرز بوده اعلام کرده، و یا (با «خوشبینانه ترین» فرض) در حداقل ۸۵ در صد موارد فوت با وجود اینکه ابتلا به کرونا قطعی بوده «صلاح دیده» علت فوت را چیز دیگری (مثلا یک بیماری جانبی) اعلام کند.

ولی حتی با فرض اخیر هم انواع ایرادات پیش می آیند: یکی اینکه در کشورهای پیشرفته (مثلا آلمان) تمام فوتی ها با بیماری حاد کرونا را در آمار مرگهای کرونایی محسوب میکنند، و کسی به دنبال این سوال «آکادمیک» که آخرش کدام عامل باعث مرگ شده نمیرود (دقیقا به همین خاطر که این نوع تقلب ممکن نباشد). پس حتی با این فرض هم آمار ایران غیر قابل استناد (با ضریب خطای حداقل ۶) است.
ایراد دیگر این است که در هر حال اینجا وزارت بهداشت اعتراف میکند که حداقل ۶۵ هزار نفر که ابتلایشان به کرونا قطعی بوده فوت کرده اند. از طرف دیگر آمار رسمی همان وزارتخانه تعداد مبتلایان قطعی را تا کنون حدود ۲۰۰ هزار نفر اعلام کرده است. بر این مبنا نرخ مرگ و میر (بر اساس روش محاسبه اروپایی) حدود ۳۰ درصد میشود، که به هیچ وجه با مشاهدات علمی همخوانی ندارد، به این معنی که آمار واقعی کسانی که تا کنون در ایران به این ویروس مبتلا شده اند باید حدود ۵ میلیون نفر باشد. پس این آمار رسمی که هر روز اعلام میشود نه تنها فایده ای ندارد، بلکه مضر هم هست، چون اذهان را (مثلا به هنگام پیشبینی روند آتی گسترش بیماری) به شدت گمراه میکند.

به اشتراک بگذارید:
0 0 رای
ارزیابی این پست
1 نظر
قدیمی ترین
تازه ترین پر رای ترین
بازخوردهای درون متنی
همه نظرها