انفجار بیروت: تخمین قدرت انفجار
بلافاصله پس از انفجار امروز بیروت اهل فن با روشهای مختلف (اثر تخریبی درفواصل معین، میعان بخار هوا ناشی از موج انفجار و غیره) به تخمین شدت انفجار پرداختند.
من اینجا میخواهم به یک روش دیگر بپردازم: با استفاده از داده های لرزه نگارها.
Jordan Earthquake Observatory: Beirut explosion equals the energy of an earthquake measuring 4.5 on the Richter scale https://t.co/ycle42UDhD via @AJABreaking #Lebanon pic.twitter.com/FNpeP8a5Bf
— Liveuamap MiddleEast (@lummideast) August 4, 2020
مرکز لرزه نگاری اردن انرژی این انفجار را معادل یک زمین لرزه ۴٬۵ ریشتری برآورد کرده است، این یعنی ۳۵۵ گیگا ژول و معادل ۸۵ تن TNT.
البته چون اسکالای ریشتر لگاریتمی است یک تفاوت ظاهرا کوچک در این عدد فرق نسبتا بزرگی ایجاد میکند، مثلا ۴ ریشتر معادل ۱۵ تن و ۵ ریشتر معادل ۴۷۷ تن TNT میشد.
در هر حال چون روشهای مختلف به نتایج مشابهی رسیده اند ما میتوانیم (موقتا) فرض را بر این بگذاریم که انفجار قدرتی معادل حدود ۲۰۰-۱۰۰ تن TNT داشته است.
اگر عامل انفجار (ثانویه) واقعا آمونیوم نیترات بوده باشد باید مقدار بیشتری از این ماده آنجا انبار شده باشد، البته تخمین دقیقتر نیاز به این دارد که بدانیم این ماده دقیقا در چه فرمی بوده است، خواص انفجاری نوع کشاورزی و نوع صنعتی این ماده نیز کاملا متفاوت هستند.
خوانندگانی که به مبحث «بمب گذاری» علاقه دارند میتوانند جزییات خواص انفجاری ترکیبات مختلف با استفاده از این ماده را در مقاله پژوهشی ذیل این پست بیابند.
محصولی که در این انبار بوده Nitroprill (در بسته های هزار کیلوگرمی) بوده است:

مشخصات چنین محصولی را میتوانیم در بروشور زیر بیابیم:
براساس جدول فوق میتوانیم هزار کیلو از این محصول را معادل ۲۰۰ کیلوگرم TNT قرار دهیم، بنابراین ۲۷۵۰ تن میتوانند مانند انفجار ۵۵۰ تن TNT انرژی آزاد کرده باشند. البته این تخمین با این فرض است که تمام محموله (و با ویژگی های اولیه) در انبار موجود و تماما در انفجار دخیل بوده باشد؛ ولی همانطور که قبلا تخمین زدیم انفجار احتمالا ضعیفتر بوده است.
AmuniumNitratبرای امتیاز دهی به این مطلب، لطفا وارد شوید: برای ورود کلیک کنید