مبارزه مدنی؛ استعفای جمعی در اعتراض به منع دوچرخهسواری زنان در سبزوار
رادیو زمانه – همه اعضای هیات دوچرخهسواری سبزوار در استان خراسان رضوی، در اعتراض به ممنوعیت دوچرخهسواری زنان استعفا کردند. ستاد امر به معروف و نهی از منکر اعضای هیات دوچرخهسواری سبزوار را احضار کرده و از آنها خواسته بود دوچرخهسواری زنان را ممنوع اعلام کنند.
شورای فرهنگ عمومی و ستاد امر به معروف و نهی از منکر سبزوار در غرب خراسان رضوی در ایران، دوچرخهسواری زنان را ممنوع اعلام کرده و شورای فرهنگ عمومی به ریاست امام جمعه سبزوار خواستار نصب تابلوهایی درباره ممنوع بودن دوچرخهسواری زنان شده است.
به دنبال این موضوع، ستاد امر به معروف و نهی از منکر اعضای هیات دوچرخهسواری سبزوار را احضار کرده و از آنها خواسته بود دوچرخهسواری زنان را ممنوع اعلام کنند.
هر هشت عضو هیات دوچرخهسواری سبزوار که همه به جز یک نفر مرد هستند، در اعتراض به این موضوع در تاریخ ششم مرداد ماه استعفا کردند. روز جمعه ۱۰ مرداد، رییس اداره ورزش و جوانان سبزوار استعفای آنان را پذیرفت.
نشریه عصر سبزوار متن این استعفانامه را منتشر کرده است.
در بخشی از این استعفانامه آمده: «با توجه به اتفاقات اخیر در بحث دوچرخهسواری بانوان شهرمان و در حمایت از جامعه دوچرخهسواری زنان سبزوار، کلیه اعضای این هیات از سمتهای خود کنارهگیری نموده و ضمن قطع همکاری با اداره ورزش، استعفای خود را تقدیم این اداره نمودند.»
اعضای هیات دوچرخهسواری سبزوار دو روز پیش از استعفا به ستاد امر به معروف و نهی از منکر احضار شده بودند.
بر اساس متنی که در تلگرام هیات دوچرخهسواری منتشر شده، از چهار عضو این هیات امضا گرفته شد که طبق نظر مراجع تقلید بهویژه علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی درباره حرام بودن دوچرخهسواری بانوان، باید اعلام کنند دوچرخهسواری زنان در «ملاء عام» ممنوع است و زنان در صورت دوچرخهسواری با تذکر ماموران انتظامی و برخورد قانونی مواجه خواهند شد.
دفتر رهبر جمهوری اسلامی در پاسخ به پرسشی درباره دوچرخه سواری زنان در خیابان، آن را حرام دانسته است.
با وجود اعمال محدودیت برای دوچرخه سواری زنان در شهرهای مختلف ایران، مقامات قضایی گفتهاند دوچرخهسواری زنان به موجب قانون «اگر با رعایت ضوابط شرعی باشد»، منعی ندارد.
برخی از امامان جمعه اما دوچرخهسواری زنان در فضای عمومی حرام میدانند و میگویند شهرداریها نباید زنان را به دوچرخهسواری در فضای عمومی تشویق کنند.
در قوانین ایران هیچ قانونی که دوچرخهسواری را جرم بداند وجود ندارد و ماده دو قانون مجازات اسلامی هم تاکید میکند که هر فعل یا ترک فعلی که برای آن مجازات تعیین شده باشد، جرم محسوب میشود.
نظریه شماره ۷/ ۵۱۵۲ مورخ ۵ /۶/ ۷۹ اداره حقوقی قوهقضاییه در اینباره میگوید: «با توجه به اصل قانونی بودن جرایم و مجازاتها، چون جهت استفاده از کراوات، دوچرخهسواری دختران در خیابانهای اصلی و نحوه اصلاح موی سر پسران در قوانین موضوعه و مدونه مجازاتی درنظر گرفته نشده است، لذا اعمال مذکور، قانونا جرم تلقی نمیشود.»
برای امتیاز دهی به این مطلب، لطفا وارد شوید: برای ورود کلیک کنید