از جلوه‌ها و تجربه‌های جنبش دموکراسی‌خواهی در میانمار

مهتاب دیوسالار − ابتدا اینترنت را قطع می‌کنند. این تجربه را در ایران هم داریم. در میانمار چه می‌گذرد؟ مقاومت علیه کودتا چگونه پیش می‌رود؟ گفت‌وگو با تان لوین، روزنامه نگار مطلع از وقایع میانمار.

رادیو زمانه- کودتای اخیر در میانمار نسل جوان و سرخوش میانماری را به خیابان‌ها آورد، مانند هر جنبش دیگری که در یک دهه اخیر جوانان بدنه اصلی آن را تشکیل می‌دادند استفاده از اینترنت و رسانه‌‌هی اجتماعی نیز رکن اساسی اعتراضات و نمایش آن به جهان بودهاست. در اعتراضات فوریه ۲۰۲۱ در میانمار سلبرتی‌ها، بازیگران، هنرمندان و جوانان طبقه مرفه در کنار کارگران و طبقه کارگر حاشیه‌نشین به خیابان‌‌های یانگون آمدند، اعتراضات و بازداشت و کشتارها همگی توسط جوانان ثبت شد و جهانیان آن را دیدند.

اما دولت کودتا نیز بیکار ننشست. همزمان با محدودیت رسانه‌ها و اینترنت، جوانان راه‌های جدیدی می‌یافتند و کودتاچیان نیز به موازات  آن حلقه فشار و سرکوب و ارعاب را تنگ‌تر می‌کنند.

گام نخست کودتاهای عصر جدید: قطع اینترنت و ارتباطات 

تان لوین تون، روزنامه نگار و رئیس بخش برمه (میانمار) صدای آمریکا در گفت‌وگویی با زمانه محدودیت‌‌های اینترنتی و روش‌های کنترل اطلاع‌رسانی ارتش کودتا را تشریح می‌کند.

لوین می‌گوید: « پس از این‌که ارتش در اول فوریه کنترل را در دست گرفت، در همان روز اول تلفن‌ها و اینترنت‌ها از کار افتادند وشاید فقط حدود ۶ ساعت وسایل ارتباطی وصل بودند.»

این نخستین بار نیست که میانمار کودتا و به دنبال آن  جنبش اعتراضی را شاهد است، نخستین کودتا در برمه سال ۱۹۶۲ و زمانی رخ داد که ارتش برمه در یک کودتا جایگزین دولت غیر نظامی شد. از آن زمان کشاکش بین دولت نظامی و دموکراسی‌خواهان ادامه داشته سال ۱۹۸۸ جنبش دموکراسی‌خواهی برای مدتی ارتش را برکنار کرد، اما دوباره با کودتای ارتش جنبش شکست خورد.

لوین، که شاهد جنبش دموکراسی‌خواهی ۱۹۸۸ در میانمار بوده می‌گوید: «اولین کاری که ارتش در زمان کودتا می‌کنند مسدود کردن دسترسی به اطلاع‌رسانی عمومی است، این مساله را در کشورهای مجاور هم می‌بینید مثلا در تایلند هر وقت کودتایی اتفاق می‌افتد اینترنت را قطع می‌کنند و جلوی خبررسانی‌را می گیرند.»

به گفته لوین ادر میانمار هم ارتش متوجه شد که در عصر رسانه‌های اجتماعی دیگر تمام دنیا شاهد خشونت و سبعیت علیه مردم جامعه هستند، به همین دلیل بویژه اول به سراغ رسانه‌‌های اجتماعی رفتند.

دولت کودتا از طریق ISP ها (شرکت های خدمات اینترنتی) سرویس دهی به رسانه‌های اجتماعی نظیر فیسبوک را محدود یا قطع کردند.

به اشتراک بگذارید: