احیاء همکاری تشکیلات خودمختار فلسطین با اسرائیل طبق توافق نامۀ اسلو و خشم حماس

rfi: تشکیلات خودمختار فلسطین اعلام کرد که در پی دریافت تعهد کتبی دولت اسرائیل مبنی بر پایبندی این کشور به توافق نامه‌های اسلو، همکاری‌های امنیتی و مالی خود را با تل آویو از سر می گیرد. محمود عباس، رئیس تشکیلات خودمختار فلسطین در ماه مه گذشته در پی فاش شدن طرح اسرائیل برای ضمیمه کردن بخشی از ساحل غربی رود اردن، به نشان اعتراض همکاری‌های جاری با این کشور را قطع کرده بود. بر اساس این طرح اسرائیل قصد داشت سرزمین‌های فلسطینی تحت اشغال خود در کرانه باختری را ضمیمۀ خاک خویش سازد.

حسین الشیخ، وزیر امور مدنی تشکیلات خودمختار فلسطین اعلام کرد که «در پی تعهدات کتبی و شفاهی اسرائیل، روابط خود [با این کشور] را همانند آنچه در ١٩ مه ٢٠٢٠ وجود داشت، از سر می‌گیریم». بگفتۀ مقامات تشکیلات خود مختار، در پی تلاش‌های بین‌المللی محمود عباس، مقامات اسرائیل در نامه‌ای کتباً پایبندی خود را به توافق نامه‌های اسلو اعلام کرده‌ و اعتبار این متون را به عنوان «چارچوب حقوقی روابط میان دو طرف» مورد تائید قرار داده‌اند.

از نظر فلسطینیان، طرح ضمیمه ساختن بخشی از کرانۀ باختری رود اردن از سوی اسرائیل، با توافق نامه‌های اسلو مغایرت دارد و بنابراین در صورتی که اسرائیل به تعهدات خود در این زمینه پایبند نباشد، فلسطینیان نیز انگیزه‌ای برای  به اجرا گذاشتن تعهدات خود نمی‌بینند. از همین رو، محمود عباس در ماه مه گذشته در پی اعلام طرح اسرائیل، «اجرای کلیۀ قراردادها و توافق‌ها با اسرائیل و آمریکا، از جمله موافقت نامه‌های امنیتی» را معلق ساخت.

توافق نامه‌های اسلو، بازگشت به مرزهای ١٩۶٧ را پایۀ گفتگوهای صلح میان دو طرف می‌داند و از همین رو از نظر فلسطینیان تعهد اسرائیل در پایبندی به آنها، نه تنها طرح ضمیمه سازی کرانۀ غربی، بلکه «طرح قرن» دولت دونالد ترامپ را نیز به کنار می‌گذارد. می‌توان پنداشت که پایان عمر دولت دونالد ترامپ و چشم انداز استقرار دولتی که در این زمینه دیدگاه متفاوتی دارد، در اخذ تصمیم اسرائیل بی تاثیر نبوده است.

با برقراری مناسبات و همکاری‌ها میان دو طرف، انتقال عوارض گمرکی‌ و مالیات‌هائی که بر اساس توافق‌ها به تشکیلات خودمختار تعلق دارد نیز از سر گرفته می‌شود. این عوارض توسط دولت اسرائیل دریافت و به تشکیلات خودمختار پرداخت می‌گردد. قطع مناسبات و انتقال این بخش از درآمد تشکیلات خودمختار، موجب بروز بحران مالی شدیدی شده بود، به نحوی که در ماه‌های اخیر تنها بخشی از حقوق کارمندان تشکیلات فلسطینی به آنها پرداخت می‌شد.

تعهدات اسرائیل در این زمینه، از سرگیری همکاری‌های امنیتی میان دو طرف را نیز به دنبال خواهد داشت.  

جنبش اسلامی حماس که کنترل نوار غزه را در اختیار دارد، این تصمیم را محکوم کرد و آنرا «ضربتی از پشت» به «تلاش‌های جاری برای تدارک یک راهبرد مبارزاتی در رویاروئی با اسرائیل» و مغایر با «توافق‌های میان دبیران جناح‌های مختلف فلسطینی در کنفراس قاهره» دانست.

عکس: تزئینی- سربازان زن ارتش اسرائیل IDF Girls

به اشتراک بگذارید: