آیا آمار رسمی ایران درباره کرونا نادرست است؟

اگر فرض دستکاری آمار را کنار بگذاریم، به نظر میرسد عدم شناسایی موارد ابتلا به کرونا، به خصوص در مورد کسانی که تازه علائم ابتلا در آنها خفیف است یا تازه پدیدار شده، عامل وضعیت غیرعادی در ایران است. به اذعان مقامهای ایرانی امکان انجام آزمایش حتی برای همه بیماران بستری هم وجود نداشته است، بنابراین میتوان با اطمینان گفت تعداد افراد مبتلا بیشتر از افرادی است که ابتلای قطعی آنها از راه آزمایش تایید شده است.
اختلاف میان واقعیت و آمار موجود پدیدهای منحصر به ایران نیست، اما میزان اختلاف میان واقعیت و آمار موجود، در اعتبارسنجی آمار موجود تعیینکننده است. در حال حاضر هیچ تخمین و برآورد رسمی از واقعیت وجود ندارد، اما آن طور که به نظر میرسد فاصله میان واقعیت و آمار موجود در ایران زیاد است.
کارشناسان وزارت بهداشت، یا حتی کارشناسان امنیت عمومی و مدیریت بحران میتوانند با توجه به فکتهای موجود، برآوردی علمی از وضعیت ارائه کنند و شدت و گسترش شیوع کرونا در ایران را از طریق مدلسازی بر اساس فرضیات، تخمین بزنند. اما این کار تا الان در ایران انجام نشده است. مقامهای ایرانی حتی تلاش نکردهاند تا با توضیح و تشریح وضعیت و ارائه گزارش شفاف درباره امکانات موجود، افکار عمومی و رسانهها را قانع کنند که اختلاف نه ناشی از آمارسازی یا پنهانکاری بلکه نتیجه فرایند تدریجی و کند شناسایی موارد ابتلا است.
در مقام جمعبندی، میتوان این مقاله را در این سه سوال و جواب خلاصه کرد که:
۱ـ آیا آمار رسمی کرونا در ایران واقعیت را بازگو میکنند؟
خیر، شواهدی وجود دارد که نشان میدهند دایره شیوع کرونا در ایران گستردهتر از آمار رسمی است. آمار رسمی فقط تعداد افرادی را که ابتلای آنها به ویروس کرونا از طریق آزمایش قطعی شده، در برمیگیرد.، حال آنکه به اذعان مقامهای ایرانی، تا کنون فقط دو سوم افرادی که به ظن کرونا در بیمارستان بستری شدهاند آزمایش دادهاند.
۲ـ آیا آمار رسمی کرونا در ایران دستکاری شده است؟
هیچ سندی وجود ندارد که نشان دهد آمار دستکاری شده است. «آمار رسمی» تنها آمار موجود و مبنا و مرجع آماری سازمانهای معتبر بینالمللی و سازمان جهانی بهداشت است. این سازمان میگوید «سازوکار راستیآزمایی» خودش را برای تایید آمار کشورها دارند. با این همه فرضیه پنهانکاری و دستکاری آمار در ایران مسبوق به سابقه و همواره یک فرضیه ممکن است.
۳ـ فاصله واقعیت با آمار موجود چقدر است؟
پاسخ قطعی این سوال معلوم نیست. ایران نه از نظر امکانات و نه از نظر مدیریت بحران، برای رویارویی با کرونا آمادگی نداشته است. مدیریت عمومی بحران بعد از ورود ویروس کرونا به ایران، ابتلای جمعیتی قابل توجه و مرگ چند نفر آغاز شده است.
تا اینجا آمار عقبتر از واقعیت شیوع کرونا است و آن طور که از شواهد و قرائن پیدا است، این فاصله چندان کم هم نیست.
اندازهگیری و تخمین این فاصله غیرممکن نیست. روشهای علمی وجود دارد که کارشناسان وزارت بهداشت و البته کارشناسان امنیت عمومی میتوانند با استفاده از آنها مدلهایی از وضع موجود ترسیم کنند. این مدلها هم ابزاری مفید برای مدیریت بحران است و هم میتواند بیاعتمادی به آمار رسمی را کم کند.
منبع؛ فَکتنامه، اخبار روز
برای امتیاز دهی به این مطلب، لطفا وارد شوید: برای ورود کلیک کنید